Zgodovina poročnih vabil

vabilo-metulj-lila-4-500x505 (1)Predstavljajte si, da ne bi mogli izbrati koga boste povabili na vašo poroko?  Zavrtite čas nazaj v 16. stoletje. V tistih časih so namesto poročnih vabil imeli mestne glasnike, ki so sporočali o tem kdo se poroči. Z pošiljanjem poročnih vabil so začeli v poznem 18. stoletju. Veliko je bilo tudi nepismenih ljudi, zato je poročna vabila pisala samo elita. Poročna vabila so bila napisana na roko in v kaligrafski pisavi. Na poročnem vabilu je bilo napisano ime para, kraj, datum poroke in imena gostov. Besedilo, uporabljeno na današnjih poročnih vabilih je po tradicionalni obliki vabil iz tega časa. Vabila so se pošiljala v notranji ovojnici ponavadi so bila zvita v tulec.

Okraski.com Poročna vabila

Ker pa takrat še niso poznali pošte, je bila dolžnost uslužbencev dostaviti vabila, na konju, ne glede na vreme. Zato pa je bila zelo nujna zunanja ovojnica, da se vabilo ni uničilo. Ob prihodu se zunanja ovojnica vrže proč in se izroči čisto in lepo urejeno poročno vabilo.

www.porocna-trgovina.si/poroka/porocna-tiskana-vabila

PRIHOD TISKA
Tiskanje poročnih vabil je po zaslugi Gutenberga prišlo v Evropo v poznih 20. letih.Po drugi svetovni vojni je bilo bolj cenovno ugodno poročna vabila kupiti na trgu. Kasneje je sledil  digitalni tisk, ki zdaj zagotavlja glavno obliko tiskanja poročnih vabil.

SI ŽELITE STAROMODNEGA PRIDIHA NA VAŠIH POROČNIH VABILIH?
-Dodajte pečat ali nalepke pečata na vaše vabilo ovojnice
– Na vabilo dodajte pisavo, ki ima staromodni pridih, to je ponavadi kaligrafija, saj daje vtis srednjega veka.
– dodajte ovojnico in jo zvijte v tulec, tako bo vaše vabilo ostalo čisto.
TEMOGRAFIJA
Je oblika pisave oz. način, ki so ga prej včasih uporabljali za pisanje na poročna vabila. Temografija   je podobna graviranju in veliko ljudi niti ne opazi razlike. Pri temografiji je prašek ležal na vrhu papirja  in z palčko so vdolbli črke na papir.

GRAVIRANJE
Graviranje je najstarejša oblika tiskanja in proces je nasprotje tipografskim. Plošča se uporablja v gravuri in s stiskom na papir je papir počrnel. Graviranje vam omogoča, da ustvarite čudovite grafike, visoke podrobne grafike, večbarvne grafike in črnila, ki se dotikajo in križajo.

POVABILI SO SAMO DOLOČENE
Ker se poroka šteje kot družabni dogodek leta, so včasih družine želele omejiti število gostov, ki niso bili povabljeni ali zaželjeni. V tem primeru so v poročna vabila vključili v značilno kartico, ki so jo morali pokazati ob prihodu na slavnostni dogodek.

POROČNA VABILA DANES:
Kot lahko vidite so poročna vabila danes še vedno vzeta iz tradicionalnih starih poročnih vabil. Medtem ko so se spremenila besedila in oblike so v osnovi ostala še vedno enaka. Poročna vabila danes so veliko bolj pisana in okrašena. Nekateri pari se odločajo tudi za zelo komična poročna vabila. Današnji pari se odločajo predvsem za tiskana vabila, saj so cenovno najbolj ugodna in enostavna. Nekateri pa se odločijo, da bodo poročna vabila naredili kar sami. Papirjev za poročna vabila je zelo veliko na današnjem tržišču. Od pargamenta do kolaž papirja. Veliko je tudi dodatkov bleščic in perlic. Za izdelavo poročnih vabil imamo veliko naprav: rezalnik papirja, izseki za modele, imbosinge… Vse kar rabite je malo domišljije in ročne spretnosti.