Torične leče

Torične leče so leče, ki imajo dva različna lomna količnika povezana v dveh medseboj pravokotnih smereh. Vsaj ena od površin leč ima obliko za “obvladovanje” iz torusa, in je običajno okrogla. Torične leče se uporabljajo kot očala, kot kontaktne leče in kot intraokularne leče za korekcijo astigmatizma. Poleg tega se lahko tako združijo laserski žarki na eliptičnem žarišču. Torične kontaktne leče, so kontaktne leče, ki so oblikovane na določen način. Standardne kontaktne leče imajo okroglo površino. Kolobarja sta geometrične oblike in sta videti kot krof. Torične leče so oblikovane kot disk s strani tega krofa.

Torične kontaktne leče so namenjene popravljanju astigmatizma, ki se pojavlja zaradi različnih ukrivljenosti roženice ali leče. V primerih ukrivljenosti roženice ali leče, slednje povzroča zamegljen vid in težave z vidom za natančne podrobnosti. Včasih se pojavijo navpične črte na nagibu. Te kontaktne leče morajo biti predpisane s strani zdravnika kot vse kontaktne leče, ki vam omogočajo strokovno nego oči oziroma korekcijo. Pomebno je preveriti katere so taprave za vaš vid in da se na tak način nato izberejo za potrebe vaših oči. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če menite, da potrebujete kontaktne leče zaradi astigmatizma ali drugih poškodb vida.

 

Obstaja še nekaj pomembnih stvari, ki jih je treba upoštevati. Prilagoditev leč je še posebej pomembna pri toričnih kontaktnih lečah. Ker imajo torične kontaktne leče neko usmeritev morajo biti primerne, da bi sedele pravilno v vaših očeh. Proizvajalci oblikujejo torične kontaktne leče s funkcijami, ki pomagajo zagotoviti, da leče ostajajo na mestu, vključno z:

-debelino območja

-skrajšanjem leče

-porazdelitvijo balasta, kjer je leča na mestih nekoliko debelejša ali težja

 

To pomeni, da je prilagoditev te vrste kontaktnih leč še toliko bolj pomembna, kot običajno. Torične kontaktne leče imajo osrednjo os, kot ima Zemlja ekvator, to omogoča, da ostane slika bistra. Če se vaše leče dobro ne prilegajo lahko zdrsnejo, zaradi tega pa trpi ostrina vida. Torične kontaktne leče se ukvarjajo tudi z drugimi motnjami vida, lahko dobite torične dnevne leče in obstajajo tudi barvne torične kontaktne leče. Nekatere so narejene iz obeh materialov, iz materialov mehke leče in iz materialov trde kontaktne leče. Zahtevajo daljše obdobje prilagajanja in so zaradi njih očesa lahko suha in občutljiva. Mehki del kontaktne leče je bolj udoben in lažji, vendar so tukaj potrebni posebni ukrepi prilagajanja, tako da ostane v očesu. Kot pri vseh kontaktnih lečah, se posvetujte z vašim okulistom, glede nošenja kontaktnih leč za astigmatizem. On vam lahko pomaga najti pravo nadomestilo katero se prilega tako vašim očem kot tudi vašemu načinu življenja.

 

Preden se dotaknete kontaktne leče, ali očesa, je pomembno, da si temeljito umijete in sperete roke z milom, ki ne vsebuje vlažilcev ali alergenov, kot so dišave. Milo ne sme biti antibakterijsko zaradi nevarnosti zlorabe umivanja očes in s tem možnosti uničevanja naravnih očesnih bakterij. Te bakterije preprečujejo naselitev patogenih bakterij v roženico. Tehnika za odstranjevanje ali vstavljanje kontaktnih leč se nekoliko razlikuje, odvisno od tega, ali je leča mehka ali trda. Pravtako se od izdelka do izdelka razlikuje čiščenje in shranjevanje leč.