Sestava in izdelava fasade, ki je kontaktno izolirana

fasada

 

Fasade so zelo pomembne del zgradbe, zato je dobro da poznamo njeno sestavo in izdelavo, saj lahko na tak način izberemo optimalno fasado zase. Izdelava fasade je lahko težek postopek, zato moramo najprej vedeti, s česa so sestavljene kontaktno izolirane fasade:

Fasadno lepilo za lepljenje izolacijskih plošč
To lepilo omogoča dober oprijem med podlago in izolacijskim materialom, kar pa je zelo pomembno, saj izdelava fasade zahteva optimalno oprijemljivost med njima. Vendar pa poleg tega, specifične lastnosti objekta in teže zaključnih slojev zahtevajo še dodatno mehansko pritrjevanje.

Izolacijske plošče
To je eden izmed najpomembnejših delov, saj je njena naloga, da preprečuje prehajanje toplote in znižuje porabo energije za ogrevanje pozimi ter nas ščiti pred zunanjo vročino poleti.

Fasadnega lepila za izdelavo armirnega sloja
To lepilo je namenjeno lepljenju izolacijske plošče in armiranju z  vtiskovanjem alkalijsko odporne fasadne mreže. Pri nekaterih primerih, pa se uporablja lepila ločeno za izdelavo armirnega sloja in za lepljenje izolacijske plošče.

Armirna mreža
Ta mreža preprečuje večje raztezke in skrčke, ki bi povzročili razpoke na fasadni površini in zaključnem sloju. Poleg tega pa prenaša tudi napetosti, ki so dogajajo na fasadni površini. Nujno je tudi, da so alkalijsko odporna.

Osnovni premaz
Preden pa zaključimo z nanosom slojev, je priporočljiva uporaba osnovnega premaza. Njegova obarvanost preprečuje presevanje podlage skozi zaključni sloj, ter naredi podlago enakomerno vpojno in ustvari vezni most med podlago in zaključnim slojem.

Zaključni sloj
Pri končnem delu izdelave fasade pa rabimo seveda zaključne sloje oz. omete, saj so fasade močno obremenjen del zgradbe in so zato podvržene stalnim vremenskim dejavnikom, mehanskim poškodbam in temperaturnim razlikam.

Za več informacij lahko kontaktirate podjetje Lisi d.o.o., ki vam bo pomagalo pri izdelavi fasade in drugih gradbenih delih. Kontaktne podatke lahko najdete na njihovi spletni strani http://www.fasade-fasaderstvo.si za več informacij pa jim pošljite sporočilo.