Glivična okužba nog

Glivice na nogah – glivična okužba

Glivice na nogah

Glivice na nogah

“Glive” na nohtih, tj. Glivične okužbe nohtov na nogah so spremembe na nohtih. To je najbolj pogosta bolezen nohtov in predstavlja približno polovico vseh bolezni nohtov. Poškodbe na nohtu, pogosto močenje rok in nog, zmanjšane imunosti, zmanjšana cirkulacija v spodnjih okončinah, kot tudi zmanjšanje rasti nohta v starejših letih so vzroki dovzetnosti za te bolezni.

Glavni vzroki za bolezni so:
Najpogostejši vzrok za glivične okužbe na nogah oziroma glivice na nohtih (sicer znan kot onihomikoze ali tinea unguium) so dermatofiti. V večini primerov je vzrok Trichophyton rubrum, pogosto pa se ugotovi in Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, in v manjši meri Epidermophyton floccosum. Večina okužb se začne kot glivična okužbe stopala (tinea pedis), ki se nato razširi. Vzroki, ki ne sodijo v skupino dermatofitov so kvasovke rodu Candida (Candida albicans in Candida tropicalis) in plesni Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillus niger in Hendersonula toruloidea.

Kako diagnosticirati nožne glivice
Osnovni postopek za diagnozo glivične okužbe nohtov je mikološka diagnoza, predvsem avtohtoni mikroskopski pregled in kultura. Vzorec iz prizadetega dela nohta. Vzorec pripravimo z raztopino 20% raztopine kalijevega hidroksida in nato gledamo pod mikroskopom. Ugotovitve hif ali spor so dokazi gliv kot patogenov. Vendar je za določitev vrste glivic potrebno material kultivirati na agarju in rezultat so vidni za 14 dni. Treba je omeniti, da se vsaj 5 dni pred mikološkim zdravljenjem ne uporablja nobenega lokalnega zdravljenja.
Native slide je “ključ” diagnoze, saj z onihomikozo glivična kultura pogosto ne uspe. Glivce oziroma glivična okužba na nohtih na nogah ali rokah se razlikujejo od drugih poškodb, ki poškodujejo nohte, kot so luskavica, lihen planus in druge oblike dermatitisa. Opozoriti je treba, da je glivična okužba pogostejša pri bolnikih s psoriazo, saj povzroča poškodovanje nohtov, ki se zlahka okužijo z glivicami.

Simptomi in vrste glivičnih okužb nohtov
Najpogostejša oblika glivične okužbe nohtov je distalno subungvalna onihomikoza.
Najpogostejši simptom glivične infekcije nohtov so odebelitve in obarvanje nohtov. Običajno ni nobene bolečine ali drugih telesnih simptomov. Vendar, če se ne zdravi, lahko povzroči vnetje kože pod in okoli nohtov, kar poseldeično povzroča bolečine. Klinična slika je bila podobna ne glede na vzroke, spol, in obstaja nekaj značilnih oblik.
Distalno subungvalna onihomikoza je najpogostejša glivična okužba na nohtih nog. Vsi zgoraj navedeni vzroki so odgovorni za svoje ustvarjanje. Gliva vstopi v noht pod spodnjim (distalnim) ali stranskim robom, in se počasi dvigne na osnovi matrice nohtov. Klinično očitna ločitev nohtov od tal, kakor tudi obarvanje nohtov, ki so običajno umazano rumeni.
Bela površna onihomikoza povzroča spremembe vidne le na nohtih, in kjer se običajno pojavijo T. mentagrophytes var. interdigitale, Trichophyton spp., in nekaj dermatomikotične pleseni. Ogledate si lahko majhne diskretne bele lise na nohtih (leukonychia trichophytica), ki se enostavno spregledajo, in jih je lahko izljuštiti.

Proksimalni subungvalna onihomikoza.
To obliko glivičnih okužb nohtov so predvsem opazili pri bolnikih s HIV / AIDS. Patogen prodre skozi okužbe kože in vzročno na matriko nohtov, s pojavom belega žebelja, ki se razpada na območju glivic. Noht kasneje odpade, vendar ponovno rast ovira poškodba matrike nohta.
Rezultati distrofične onihomikoze so v ogromno škodo na žebelju, ki jo običajno vidimo pri bolnikih, ki trpijo zaradi kroničnega vnetja kože in sluznic s kandidozo. Noht se zgosti, razbarva in sesuje. To je pogosto povezano z vnetjem kožice ali stranskimi gubami na nohtih (paronihija) Candida, s posledično škodo na nohtih. Patogen je Candida albicans in drugi člani vrste Candida.